Det finns många färger att trycka en skoltröja på och hur man väljer beror på ett antal olika faktorer.

Skolan kanske har en specifik färg i sig, antingen som byggnad eller logo, eller så bor man i ett område med ett färgnamn som Svartskogen eller Vita Bergen.

Rätt eller fel existerar inte här med det är alltid bra att samråda med eleverna om hur de vill att tröjan skall se ut; det är ju trots allt de som skall bära dem.

Färger är något ganska så känslosamt och bland skolelever kan det råda ordentligt heta känslor vad gäller färgval.

Vissa barn tycker att rött är världens vackraste färg medan andra anser att det är den fulaste som någonsin har funnits, finns och kommer att finnas. Vad gör man i dessa fall? Det bästa är att rösta eller utlysa en tävling där det vinnande laget får välja färg.

Ett annat bra alternativ är att alla får bestämma sin egen färg men att tröjan i övrigt kommer att ha exakt samma design, som till exempel klassens namn och ett roligt foto.

Eftersom det är lätt att trycka bokstäver på textiler är det alltid trevligt att också ha elevernas individuella namn på deras tröjor. Detta får dem att känna sig unika samtidigt som klasströjan får dem att uppleva en god samhörighet.

Ett roligt sätt att göra detta på är att välja tröjor i fotbollsmodell där elevernas namna är tryckta som spelarna i verkliga fotbollslag. Är klassen förtjust i att skoja kan man leka med namnen och göra om dem till hip-hop namn, där Kalle Svensson blir K-Sve och Yvonne Johansson blir Yo-Jo.

Om man trycker dessa namn på hoodies snarare än t-shirts kommer alla garanterat att känna sig supercoola. Lek med fantasin och gör beslutsprocessen till något gemensamt där alla känner att de blivit hörda.